KEZDŐLAP >> GYÓGYÍTÓ OSZTÁLYOK >> PATOLÓGIAI OSZTÁLY

PATOLÓGIAI OSZTÁLY
Osztályvezető főorvos:
Dr. Nagy Pál

Osztályvezető-helyettes:
Dr. Kindler Miklós

Vezetőasszisztens:
Téglás Imréné Tittmann Franciska

Telefon:
06-33/542-317

A patológia az orvostudomány egyik legátfogóbb ága, mely a kóros elváltozásokat a szervezet és szervek (kórbonctan), szövetek (hisztológia), sejtek/sejtszervecskék (citológia, subcellularis patológia) és molekulák (molekuláris patológia) szintjén vizsgálja, kutatja számos különféle módszerrel.

Noha a kórboncolás ma is az orvosi munka minőségbiztosításának egyik talpköve, a laikus és szakmai közvélemény egyaránt nehezen fogadja el, hogy tevékenységünk súlypontja kb. két évtizede a betegekből és a klinikailag egészséges emberekből (szűrések!) származó szövettani és sejtminták (biopszia) valamint műtéti preparátumok (ún.sebészeti patológia) diagnosztikus értékelésén van. Ennek eredménye, azaz a jó vagy rosszindulatúság eldöntése a kezelést meghatározó tényező.

Szakrendelést végző főorvosok

Dr. Kisfaludy Nóra
Dr. Lellei Ilona
Dr. Salamon Ferenc

 

Osztályunkon nagy tapasztalatú szakorvosok dolgoznak. Segítőik: a boncmesterek - akiknek a fizikai és pszichés igénybevétel mellett a hozzátartozókkal való találkozás kapcsán speciális empátiás készséggel is rendelkezniük kell -, a szövettani szakasszisztensek - akiknek fő feladata a századmilliméter vékonyságú metszetek készítése, nem veszélytelen és nem kis kézügyességet feltételező foglalkozás - és a magasan kvalifikált citológus asszisztensek - akiknek a nőgyógyászok által levett méhnyak kenetek ezreiből kell a problémás eseteket kiszűrniük. Nem mellesleg ők segédkeznek a különféle csomókból, göbökből történő ún. vékonytű biopsziáknál, melyeket ultrahangvezérléssel a radiológusokkal együtt végzünk.

2007 óta az ország egyik legszebb osztályát tudhatjuk magunkénak. Technikai illetve műszerezettségi hiányosságainkat nagy fővárosi intézetekkel együttműködve pótoljuk és bizonyos speciális vizsgálatok is ott történnek.

Szakmánk csak annyira "misztikus" mint a többi orvosi szakma, de nem kevésbé fontos, nehéz és érdekes.

Ugrás a lap tetejére.