KEZDŐLAP >> GYÓGYÍTÓ OSZTÁLYOK >> SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY

SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY (SBO)
Mb. osztályvezető főorvos:
dr. Bakonyi György

Osztályvezető főnővér:
Bönde Zsoltné

Telefon
06-33/542-300

Osztályunk 2012. július 1. óta működik SO2 minősítésű OEP befogadással. Ez a minősítés magában foglal minden betegségcsoport ellátásához szükséges tárgyi és személyi feltételt, kivétel: gyermekellátás.

A sürgősségi betegellátó osztályok kialakítására számtalan szakmai magyarázat volt, de napjainkban valami plusz elvárás is kézzel fogható lett. Ez pedig nem más, mint a kórházba érkező - nem csak akut - betegek kiszűrése.
Az intézmények szempontjából fontossá vált, hogy a beérkező betegeknek csak egy kis hányada kerüljön osztályos elhelyezésre és csak indokolt esetben. Így sokkal több "nem sürgősségi" munka hárult az SBO-ra.

A sürgősségi osztályok szakmai feladatai közé tartozik a beteg diszpozíciójának meghatározása, vagyis annak megállapítása, milyen ellátásra van szüksége. Ma már az a legfontosabb feltett kérdés, hogy igényel-e a beteg állapota kórházi felvételt.
Osztályunk statisztikai adatai alapján a sürgősségi betegellátást igénybe vevők csak 45%-a szorul akut ellátásra. A fennmaradó 55%-ot a krónikus, illetve nem azonnali ellátásra szorulók alkotják.

Főorvosok

Dr. Pék László
Dr. Végh György

Szakorvosok

Dr. Bodor Márton Zsolt
Dr. Fehér Zoltán
Dr. Hargitai Gergely
Dr. Kurinyecz Gabriella
Dr. Szabóné Dr.Gégény Anna Mária

Orvosok

Dr. Csapó Judit
Dr. Kolbach Péter Károly

Fontos tudnivalók betegeink részére

  • A sürgősségi osztály nem a nevében kifejezett azonnali ellátást jelenti, hanem az akut betegek kiszűrését a többi beérkező beteg közül. Az azonnali ellátást igénylő leggyakoribb betegségek közé tartozik többek között a légzési elégtelenség, a súlyos - a légzést fenyegető - allergiás reakciók, a szívinfarktusra, embóliára, akut idegrendszeri elváltozásra utaló tünetek.
  • Az ellátási sorrend az ún. TRIAGE (osztályozás), amelynek során meghatározzuk az ellátandó betegek sorrendjét. Ezen besorolás alapján - NEM ÉRKEZÉSI SORRENDBEN - történik a betegek ellátása. A sürgősség fogalma nem egyenlő a gyorsaság fogalmával.
 
Ugrás a lap tetejére.